TOON ZIJBALK
Wat is Aromatherapie?

Voor verbetering van gezondheidsproblemen, van angst tot slecht slapen, kan aromatherapie overwogen worden. Bij dit soort behandelingen worden extracten van planten gebruikt; etherische oliën genoemd. Deze oliën kunnen opgenomen worden door ze via de neus in te ademen of op de huid (in een draagolie) aan te brengen. Sommige mensen smeren etherische olie verdunt in een draagolie op hun huid wanneer ze een massage krijgen of een bad nemen. 

 

Wat zijn etherische oliën? 

Essentiële oliën worden gemaakt van delen van bloemen, kruiden en bomen, zoals schors, wortels, schillen en bloembladen. De cellen die een plant zijn geurige geur geven, zijn de 'essentie'. Wanneer een essentie wordt gewonnen uit een plant, wordt het een essentiële olie. Voor het maken van etherische oliën is een grote hoeveelheid van het plantaardig product nodig. Meer dan 200 kilo lavendelbloemen worden gebruikt om slechts 1 liter essentiële lavendelolie te maken.
Niet alle producten die met plantenessentie gemaakt worden zijn essentiële oliën. Echte essentiële oliën worden niet gemengd met andere chemicaliën of geuren. Ze zijn gemaakt met behulp van een specifiek proces dat de chemie van de plant niet verandert.

Citroen, kamille, lavendel, cederhout en bergamot zijn enkele van de essentiële oliën die regelmatig worden gebruikt in aromatherapie. 

Ben je nieuw in de wereld van etherische oliën? Dan kun je hier een goede beginnersset vinden om mee te starten.

 

Hoe aromatherapie werkt? 

Experts denken dat aromatherapie gebieden in je neus activeert die geurreceptoren worden genoemd en die berichten door je zenuwstelsel naar je hersenen sturen.

De oliën kunnen bepaalde delen van je hersenen activeren, zoals je limbisch systeem, dat een rol speelt bij je emoties. Ze kunnen ook een impact hebben op de hypothalamus, die op de olie kan reageren door feelgood-hersenchemicaliën zoals serotonine te creëren. 
Sommige deskundigen denken dat wanneer je essentiële oliën op je huid smeert, ze een reactie veroorzaken in je huid en andere delen van je lichaam, zoals je gewrichten. 

Effect van geur op je hersenen

Vanaf het moment dat we geboren worden zijn we al bezig met geuren. Hier linken we automatisch bepaalde emoties aan. Heb je ooit op een camping in Frankrijk gestaan dan ken je vast en zeker die heerlijke dennengeur.

 

Zijn etherische oliën veilig?

Simpel gezegd: Ja, aromatherapie is over het algemeen veilig. Essentiële oliën kunnen echter bijwerkingen veroorzaken, dit is echter per persoon verschillend. Gebruik daarom alleen 100% natuurlijke etherische oliën van bekende merken. Zo weet je dat je altijd goed zit.Wanneer je etherische olie op je huid wilt aanbrengen moet je de olie altijd verdunnen in een draagolie, anders kan het huidirritaties veroorzaken.

Sommige mensen beweren dat je etherische oliën ook oraal kunt innemen om zo direct te profiteren van de geneeskrachtige werkingen van de plant. Dit is echter niet waar en kan zelfs gevaarlijk zijn!
Gebruik etherische olie alleen verdunt in een draagolie voor op je huid of in 1 van onze aroma diffusers. Zo kun je lekker ontspannen en veilig genieten van al die heerlijke geuren. 

DEEL: