TOON ZIJBALK
Etherische olie: Immuunsysteem verbeteren

Etherische olie is erg populair vanwege de ontspannende werking die het kan hebben. Daarnaast kan etherische olie het immuunsysteem ook ondersteunen. In dit blog gaan we dieper in op de rol van Etherische olie voor het verbeteren van je gezondheid.

Zie ook onze eigen samengestelde Immunity etherische olie blend.

Etherische olie en immuun effecten

Etherische olie wordt nog niet lang wetenschappelijk onderzocht op de voordelen, maar ze worden al wel eeuwen en zelfs decennia gebruikt om de helende werking. Dit kan gaan om de werking van de olie op zich, en de werking van de aromatherapie die je kunt maken met deze olie en een olie diffuser.

Er zijn aanwijzingen dat sommige etherische oliën bijvoorbeeld een antibacteriële werking hebben. Andere etherische oliën helpen juist weer tegen schimmels.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat ze kunnen helpen tegen ontstekingen en huidproblemen[1].

Aromatherapie wordt ook vaak gebruikt als integratieve therapie, dit betekent dat het een normale behandeling kan vervangen [1]. Dit wordt bijvoorbeeld vaak gedaan bij angsten.

Ook kan etherische olie gebruikt worden tijdens een massage en dat kan leuke werkingen hebben. In een onderzoek, bij mensen die chemotherapie kregen tegen kanker, kwam naar voren dat mensen die een Thaise massage kregen met etherische olie om de behandeling te ondersteunen hierna een betere reactie van het immuunsysteem hadden en ze hadden minder last van bijwerkingen van chemotherapie. Denk hierbij aan vermoeidheid, pijn en stress[2]. Andere onderzoekers geven aan dat het ook kan helpen tegen misselijkheid en slapeloosheid voor mensen die een behandeling tegen kanker ondergaan[3].

Niet alleen voor mensen met kanker kan aromatherapie van belang zijn, ook voor mensen met dementie en depressie kan dit veel doen om het welzijn te verbeteren[4].

Er zijn verschillende etherische oliën die een verschillende werking kunnen hebben. In dit blog een overzicht van allerlei soorten etherische oliën en hun werking voor je gezondheid.

Etherische olie van zaadjes

Olie van kardemom helpt bijvoorbeeld tegen bacteriën en schimmels. Daarnaast kan het ook gebruikt worden voor de stoelgang en om je zenuwstelsel te stimuleren.

Etherische olie van zwarte peper helpt om pijn en koorts te verminderen. Daarnaast werkt het tegen gif en antiseptisch.

Venkelolie is ook goed als antibacterie en antischimmel. Daarnaast kan het helpen met de stoelgang en tegen een opgeblazen gevoel [1].

Etherische olie van stengels, blaadjes en naaldjes

Cistus is een plantje uit de Mediterrane omgeving. Deze heeft naast de antibiotische werking en dergelijke ook een antivirale werking. Daarmee ondersteunt hij het immuunsysteem. Daarnaast kun je er een tonic van maken die goed is voor de zenuwen en die wondheling ondersteunt. Laurier heeft een vergelijkbare werking.

Eucalyptusblaadjes en twijgjes kun je gebruiken bij verbrande huid, wonden, een verstopte neus, het verlagen van de bloedsuiker, astmaproblemen en als afschrikmiddel voor teken.

Patchoeli werkt ook als antibacterie, tegen hoge ontstekingswaarden en voor het hebben van een goede stoelgang. Daarnaast kan het gebruikt worden tegen depressieve klachten en als deodorant.

Pepermunt wordt vaak gebruikt in cosmetica vanwege de frisse geur. Daarnaast werkt het ook goed tegen ontstekingen, heeft het een antibacteriële werking, werkt het tegen spasmes en het kan je helpen als je last hebt van een kuchje.

Etherische olie van de dennenboom wordt gemaakt van de naalden. De geur kan je helpen om je stemming te verbeteren. Daarnaast kan het ook gebruikt worden tegen braken na een medische operatie en misselijkheid. Naast alle anti- ondersteuningen voor het immuunsysteem kan het je ook helpen om je luchtwegen te openen.

Rozemarijn blaadjes, stengels en bloemen kunnen gebruikt worden voor de etherische olie van rozemarijn. Dit helpt je immuunsysteem tegen infecties en bacteriën. Het kan slijm oplossen.

Etherische olie van bloembladeren en bloemen

Salie wordt gebruikt als antidepressivum, antischimmel, ontstekingsremmend, krampstillend en als afrodisiacum en voor het kalmeren van het zenuwstelsel, het ontspannen van de baarmoeder en het stimuleren van de bloedstroom.

Kamille heeft een kalmerende werking. Dit is een van de redenen waarom kamillethee zo populair is. Deze essentiële olie wordt gebruikt voor het zenuwstelsel, bij ontstekingen, slapeloosheid, menstruatieklachten, hoofdpijn en huidproblemen. Rozen kunnen ook hiervoor gebruikt worden, behalve de hoofdpijn.

Geraniums staan vooral bekend als het plantje voor bejaarde mensen, maar dat hoeft het niet te zijn. Het ruikt heel lekker en wordt ook gebruikt in cosmetica voor een mooiere huid. De olie uit de bloemen wordt gebruikt om angst te verminderen, als kalmerend middel, om ontspanning te bevorderen, bij menstruatieklachten, als ontstekingsremmer en voor het verbeteren van je lymfedrainage.

Jasmijn zit net als kamille vaak in thee verwerkt, maar niet vanwege de kalmerende werking. Deze werkt vooral om je beter te voelen als je depressieve klachten hebt en voor het kalmeren van je zenuwstelsel.

Lavendel wordt vaak gebruikt om slaap te verbeteren, maar het kan veel meer dan dat. Het is ook een middel dat je immuunsysteem ondersteunt vanwege de werking op ontstekingen en schimmels. Daarnaast werkt het tegen angsten en pijn. Dit zorgt voor een rustiger zenuwstelsel en zelfs het verlagen van de bloeddruk. Ook ylang-ylang etherische olie kan hiervoor gebruikt worden.

De bloemen van de sinaasappelboom worden vaak gebruikt vanwege het aroma in allerlei producten. Ook ondersteunt deze etherische olie je vanwege de antischimmel, ontstekingsremmend, antimicrobieel, antioxidant, anti parasitair en antiseptische werking. Daarnaast helpt het je om te kalmeren en kan het je spijsvertering ondersteunen [1].

Etherische olie van vruchten

Bergamot is een citrusvrucht waarvan de etherische olie je goed kan helpen tegen stress. Hij wordt ook gebruikt om de lucht een frissere geur te geven. Het ondersteunt het immuunsysteem doordat hij allerlei anti-werkingen heeft, zoals: antibacterieel, antischimmel, antiviraal en ontstekingsremmend. Daarnaast kan het ook gebruikt worden voor een verbetering van de stoelgang.

Etherische olie van citrus helpt ook door alle anti-werkingen, maar het helpt ook nog eens tegen depressieve klachten en om je immuunsysteem te versterken en de werking van je lymfesysteem.

Mandarijn is niet alleen lekker om te eten, maar de etherische olie kan ook nog voor andere positieve doeleinden gebruikt worden. Etherische olie van mandarijn ondersteunt het immuunsysteem als versterker en door alle anti-werkingen. Verder kan het helpen tegen pijn en depressieve klachten, angsten en om het zenuwstelsel te kalmeren.

De jeneverbes is handig voor meer dan gin-tonic. Het werkt namelijk ontstekingsremmend, tegen schimmels en virussen. Daarnaast helpt het je om te kalmeren, te ontgiften en het helpt je bloedsomloop. Heb je last van koorts? Dan kan etherische olie van de jeneverbes ook een uitkomst bieden. [1].

Daarnaast zijn er ook nog etherische oliën van hout en grassoorten die je kunnen helpen met je immuunsysteem en gezondheid, maar dan wordt het wel een heel lang blog.

Wil jij ook gebruikmaken van de voordelen van etherische olie? Bekijk onze website voor alle etherische olie en de speciale combinaties om je te helpen jouw leven makkelijker en leuker te maken.

Zie ook ons eigen samengestelde Immunity 5 Guards etherische olie blend.

[1] https://www.nursing.theclinics.com/article/S0029-6465(20)30047-5/fulltext

[2] https://cybermedlife.eu/attachments/article/5178/Effectiveness%20of%20aromatherapy%20with%20light%20thai%20massage%20for%20cellular%20immunity%20improvement%20in%20colorectal%20cancer%20patients%20receiving%20chemotherapy..pdf

[3] https://www.ons.org/cjon/21/1/aromatherapy-using-essential-oils-supportive-therapy 

[4] https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1016/j.jomh.2007.11.001

 

DEEL: